keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Harjoitus tekee mestarin?


Tekeekö harjoitus mestarin? Mielenkiintoinen kysymys, varsinkin jos käyttää aikaa ja pureutuu vähän pintaa syvemmälle. Olen pohtinut tätä kysymystä paljonkin elämäni aikana. Olen keskustellut mieheni kanssa useita tunteja aiheesta. Hänen mielipiteensä on täysin selkeä ja suoraviivainen: tottakai!


Itselläni on hieman horjuvampi käsitys asiasta. Tottakai ymmärrän sen, että ihminen on elinikäinen oppija. Uskon, että jokainen meistä pallontallaajista on jo syntymälahjana saanut tietynlaisen temperamentin ja altistumisherkkyyden eri asioiden ja ympäristön vaikutuksille. Puhumattakaan geeniperimästä. Mutta että opetella jokin täysin uusi taito vain harjoittelemalla "mekaanisesti", kuulostaa minun mielestä ajatukselta, joka ei ole ihan valmis.


Ajattelen, että ihmisellä pitää olla jonkinlainen taipumus tai kykyä lähteä harjoittelemaan uusia taitoja, jotta voi oppia. Harjoittelu vaatii varmaan tuhansia toistoja tuottaakseen tulosta. Itse tässä tällä hetkellä harjoittelen tämän blogin ulkoasun muokkaamista. Ymmärtänette varmaan, ettei kiireisellä kotiäidillä ole tuhansia kertoja aikaa istua läppärin ääressä ja harjoitella uusia taitoja. Silti yritän. Ja kompuroin. Ja yritän taas. Ihan niinkuin koko elämässäkin. :) 


Palo ajatusten ylöskirjaamiselle on tässä bloginpitämisessä eteenpäinpuskeva voima. Se saa minutkin harjoittelemaan näitä erilaisten sähköisten ohjelmien käyttöä. Mestariksi tuskin tulen koskaan. Se ei ole edes tavoitteeni. Olen opetellut ja oppinut näkemään asioissa riittävän hyvän.


Tänään puhuin pitkään isäni kanssa. Isä on kirjoittanut elämänsä aikana kaksi kirjaa. Hän on tainnut olla toimittamassa myös muitakin kirjoja. Yhden hauskan ajatuksen isä paljasti: "Kirjoistani olisi tullut paljon paljon parempia, jollen olisi miettinyt niin paljon lukijan miellyttämistä." Minusta isän kirjoitukset ovat loistavia. Hauskaa oli kuulla, että myös isän isä on aikanaan kirjoitellut jopa hieman satiirisiakin kirjoituksia sanomalehtiin. Tätä en ollut tiennyt aiemmin.


Tässäpä pientä ajatustenvirtaa tälle päivälle. Kehotan sinuakin tekemään just sitä mikä tällä hetkellä inspiroi. Vaikket vielä osaisi, oon varma, että voit oppia. 


Elisa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti